Превод на  горното: Манифест (обръщение), ВМ „ССС” – Виртуален музей „Сердика – Средец – София”.

Основна идея на Манифеста: синтезирано формулиране на целта на ВМ „ССС” и нейното постигане. А тя е: след като реалният свят постепенно се пренася във виртуалния, защо да не пренесем част от семантичната ос „Сердика – Средец – София” там.

Задължителна самореклама: няма такова нещо като ВМ „ССС” нито в реалния, нито във виртуалния свят.

След нормалното за нашите условия ходене по мъките, ВМ „ССС” е пред вас, благодарение на екипа на Рекламно-информационната агенция ЗЛАТЕН ЗМЕЙ и съфинасирането от програма „Култура” на Столична община. Можете да правите всичко с него, все ще има нещо полезно. Проектът за ВМ „ССС” е реализиран от екип с ръководител Христо Ковачев, историка д-р Веселина Вачкова, писателя Христо Буковски, координатора Петър Ковачев. Техническото изпълнение е на Фрегата груп с управител Джулиано Якимов и съдружник Иван Караджов. Начален тласък идеята получи в разговорите ни със Сергей Ангелов и Юлий Фърков, както и с Елинка Бояджиева и Калоян Паргов, общинския съветник в София. Йорданка Фандъкова не като кмет, а като експерт, ни даде едно рамо, за да спечелим финансирането на проекта, затова я смятаме за кръстница на ВМ „ССС”. И други хора помагат, между които и д-р Чобанов (също като експерт, макар че форумците веднага ще ни обвинят в лицемерие и лобизъм), но да не изпадаме в подробности, на помохчиите (от помощ) – благодарим лично и им отвръщаме с каквото можем…

ВМ „ССС” започва като сайт с представяне на трите сердикийско-средецко-софийски църкви „Св. София”, „Св. Георги” и „Св. Никола и Св. Панталеймон”, като акцентът е базиликата и некрополът около и под нея. Сайтът ще се развива към платформа, която ще извади на бял свят в нета съзнателно и несъзнателно забравени исторически „явления и процеси” по нашите земи.

Много държим на полемиките по важни теми, като започваме с централната за нас през 2013 г. – „От Сердикийския едикт до Сердикийския събор и след това” под слогана: „Сердика – първата християнска столица на Европа” (вижте долу вдясно на началната страница и ако искате – участвайте).

Официално заявяваме, че ВМ „ССС” има потенциала и амбицията да се превърне в един от основните информационни канали за инициативата „София – кандидат за европейска столица на културата”, 2019. Неофициално сме уверени, че ще помогнем многозначително София да сбъдне тази си мечта.

Та така, със самохвалството дотук, да не си губим време, че работа ни чака и вас, и нас – това, което правим, ще се види!

С уважение към посетителите във ВМ „ССС”

Христо Ковачев – Сердикийски