Зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов откри изложбата „Възроденият монумент на Цар Освободител Александър II”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това е един забележителен повод, изложба, посветена на реставрацията на Паметника на Цар Освободител. Щастлив съм, че това съвпада с една забележителна годишнина – 135 години от Освобождението на България. Днес сме тук, за да отдадем почитта към всички, които на времето направиха възможно поставянето на този монумент и на всички, които работеха в последните години, за да може той да се върне към своето великолепно състояние, което ще видите на 3 март”, каза д-р Чобанов. „Паметникът, както и много други паметници на следосвобожденската история, е поставен с активното водещо начало на гражданите на България, които събират парите и над 50 комитета работят в цялата страна, събирайки средства за този паметник”, обясни Чобанов. Той посочи, че паметникът на Цар Освободител е поставен по волята на българския народ. „През 2008 г., след десетилетия на огледи и оценки на проблемите, които има монументът, кметът на София тогава – г-н Борисов пише на министъра на културата с искане на разрешение да започне подготовката на проект за цялостната реставрация и консервация на паметника”, обясни зам.-кмета. Той посочи, че е имало много технически проблеми на състоянието на монумента, поради неособено щадящата градска среда. „През 2010 г., като зам.-министър на културата съгласувах този проект и се радвам, че като зам.-кмет мога да участвам в организацията на тези дейности”, каза д-р Чобанов. Той благодари от името на кмета на София Йорданка Фандъкова на всички, работили по осъществяването на проекта за реставрация и консервация. „Така ние изпълнихме дълга си към историческата истина към тези, които на времето отделиха от своите средства, за да поставят паметника и по този начин ние ще отбележим по най-добрия начин 135-годишнината от Освобождението на България”, каза зам.-кмет. Проектът за реставрация и консервация е осъществен с помощта на хуманитарна фондация на Андрей Скоч „Поколение“ и Камарата на строителите в България. Той ще бъде открит официално на 28 февруари 2013 г.

Изложбата „Възроденият монумент на Цар Освободител Александър II“ е в Националния археологически музей. В над 300 фотоси и експонати изложбата разказва за Паметника на Цар Освободител в София и извършената през 2012 г. цялостна реставрация и консервация. Експозицията е посветена на 135-годишнината от Освобождението на България. Тя се организира от Хуманитарната фондация на Андрей Скоч „Поколение“, Столичната община и Камарата на строителите в България.
Процесът на реставрация на монумента започна през август 2012 г. Той се извърши благодарение на цялостното финансиране от Хуманитарната фондация на Андрей Скоч „Поколение“ с подкрепата на Софийската община и КСБ. Това бе първото цялостно реставриране на паметника след тържественото му откриване.