Archive

Ново отличие за екипа на
арх. Васил Китов


Йорданка Фандъкова по време на връчването на наградите.

Kamen.Vo-Obrashtenie (1)

Разкази под Западната порта

Рубриката „Разкази под Западната порта” ще представи – със слово и образи – онези най-важни за Сердика-Средец-София събития и личности, които са отредили на града ролята му на първостепенен църковен, културен и политически център от времето на Късната античност до днес. За постигането на тази цел представянето на различни монументи в сравнителен план е важно дотолкова, доколкото мащабите на човешките дела и идеи през всички епохи и при повечето цивилизации са се отразявали в мащабите на артефактите.

Вижте репортажа от официалното откриване

Западната порта на Сердика

“Проучванията на „Западната порта на Сердика” са част от проект „Археологическото наследство на Сердика – за нас и за децата ни”, финансиран от Програма „Култура“ на Столична община. Целта му е да представи археологическото наследство на Антична Сердика. Резултатите от археологическите проучвания за периода 2011-2012 са публикувани в брошура с наименование „Западна порта на Сердика” на български и на английски език, която ви представяме във Виртуалния музей.” Брошурата може да видите тук.

Кивотът на папа Никита

„Този роман ще има трудна и тежка съдба, както всяка книга на съвременен, честен и талантлив, отхвърлящ идеологическата опека, български писател днес…” – това се казва в отзива, който публикуваме тук.

Но книгата може да я купите вм. за 14 лв, каквато е коричната й цена – за 10 лв като я поръчате сега на – office@sofiamuseum.bg

„Сердика е моят Рим“

Новата книга на
д-р Веселина Вачкова

„Сердика е моят Рим“. Издателство Тангра ТанНакРа ИК ООД, 2012.

Може да имате тази великолепна книга вм. за коричната й цена от 64 лв – за 40 лв, като я поръчате сега на e-mail: office@sofiamuseum.bg

„Миланският едикт” и неговият контекст
“The Edict of Milan” and Its Context

25 октомври, 2013. Американски Изследователски Център, София
October, 25th 2013, American Research Centre